In het project Grenzen verleggen werken het Vastgoedinformatieplatform (VIP) en het Agentschap Onroerend Erfgoed samen om de kwaliteit van geografische gegevens sterk te verbeteren.
Aanleiding van de samenwerking
Bij het kopen, verkopen of (ver)bouwen van vastgoed zijn veel partijen betrokken die samen veel data uitwisselen. Het Vastgoedinformatieplatform maakt gevalideerde vastgoedinformatie eenvoudig opvraagbaar en snel verkrijgbaar.
Bij deze vastgoedtransacties is het mogelijk dat er onroerend erfgoed aanwezig is, waaraan bepaalde rechten en plichten gekoppeld zijn. In deze gevallen is het nog belangrijker om over volledige en juiste gegevens te beschikken, omdat een gebrek daaraan verregaande gevolgen kan hebben voor de betrokken partijen.
Om deze geodata nauwkeuriger te maken, is er in het project Grenzen verleggen een oplossing gevonden op basis van algoritmes. Om tot deze uitkomst te komen, is er gekeken naar de samenwerking die VIP met POLIS heeft. Op basis van het voorbeeld van het POLIS-script en de mogelijkheden die ons aangeboden zijn geweest, zijn de krijtlijnen van het project vastgelegd waarom VIP en Agentschap Onroerend Erfgoed hebben verder gewerkt.
Meer consistentie door kaarten te vergelijken
- Het VIP gebruikt het Grootschalig Referentiebestand (GRB), een digitale topografische referentiekaart van Vlaanderen als basis, die voortdurend aangepast worden op basis van luchtfoto’s en satellietbeelden.
- Het Agentschap Onroerend Erfgoed gebruikt kaarten die gebaseerd zijn op landmeetkundige opmetingen, kadastrale kaarten, en administratieve processen.
Beide zijn een gedetailleerde geografische weergave van wat er in de realiteit is terug te vinden in Vlaanderen, met perceelsgrenzen, gebouwen en andere belangrijke elementen. Toch kan er in sommige gevallen een klein verschil zijn tussen de twee kaartbeelden. Dit komt doordat beide kaarten op basis van verschillende bronnen worden samengesteld en geüpdatet.
Deze verschillende werkwijzen kunnen leiden tot kleine afwijkingen in de perceelgrenzen of de positie van gebouwen. De teams van het VIP en het Agentschap Onroerend Erfgoed werken nauw samen om de consistentie tussen beide kaartbeelden te maximaliseren.
De oplossing op basis van slimme algoritmes
Thematische grenzen, zoals erfgoedafbakening, moeten vaak worden aangepast aan veranderende referentiegrenzen (bijv. percelen). Handmatige aanpassingen zijn inefficiënt en foutgevoelig.
Dankzij het nieuwe algoritme kunnen deze aanpassingen automatisch en nauwkeurig uitgevoerd worden, dankzij volgende stappen:
- Initialisatie: selecteren van kandidaat-referentiepolygonen die intersecteren met de thematische grens.
- Verwerking: evalueren van deze polygonen op basis van relevante intersecties en verschillen.
- Naverwerking: technische correcties uitvoeren om de geometrie geldig en nauwkeurig te maken.
Implementaties
Het algoritme is geïmplementeerd in Python en beschikbaar als een QGIS-tool. Dit maakt het breed toegankelijk voor GIS-gebruikers en hierdoor kan het ook eenvoudig geïntegreerd worden in bestaande workflows.
Toepassingen
Het algoritme kan worden gebruikt voor:
- Geodata-beheer: Automatisch corrigeren van bestaande thematische grenzen.
- Data-analyse: Analyseren van ruimtelijke relaties en discrepanties.
- Update-detectie: Proactief detecteren en corrigeren van wijzigingen in referentiegrenzen.
Volgende stappen in het project
In de vervolgstappen van het project Grenzen Verleggen willen we de bronverbetering tot bij andere VIP-actoren brengen om op die manier maximaal rendement te halen uit de toegevoegde waarde van dit traject. We werken hiervoor verder samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed, maar ook met andere overheden en lokale besturen.
De samenwerking met zowel de Vlaamse overheden als lokale besturen, speelt een cruciale rol in het succes van dit project, evenals de mogelijkheid om feedback te verzamelen, het algoritme te verbeteren en uiteindelijk het algoritme breed te implementeren.