Het Kabel- en leidinginformatieplatform (KLIP)
Met het KLIP van Athumi kunnen aannemers en andere uitvoerders van werken gedetailleerde informatie opvragen over ondergrondse kabels en leidingen. Zo kunnen ze graafschade en levensbedreigende situaties vermijden.
Het KLIP zorgt voor:
- zichtbaarheid van ondergrondse kabels en leidingen.
- het voorkomen van graafschade.
- één platform voor het opvragen en delen van data.
- het vergemakkelijken van data-uitwisseling tussen beheerders van kabels en leidingen, grondwerkers, overheden, projectontwikkelaars, aannemers, enzovoort.
KLIP verzamelt en toont data over kabels en leidingen
Het Kabel- en Leidinginformatieplatform (KLIP) is een digitaal platform voor het delen van gegevens op een gestandaardiseerde manier. Het laat gebruikers informatie uitwisselen over de actieve leidingbeheerders in specifieke gebieden in Vlaanderen.
Wanneer aannemers graafwerkzaamheden plannen en een aanvraag indienen bij het KLIP, kunnen ze direct zien welke leidingbeheerders actief zijn in het betreffende gebied en of deze al hebben aangegeven waar de kabels en leidingen zich bevinden.
KLIP werkt als gedecentraliseerd platform voor de afhandeling van planaanvragen. Het consolideert de reacties van alle leidingbeheerders tot handige digitale kaarten die alle ondergrondse infrastructuur op de opgevraagde locatie tonen. De kabels en leidingen zijn gecategoriseerd, waardoor gebruikers de zichtbaarheid ervan kunnen aan- en uitzetten voor meer overzicht.
Uiteraard is zoveel mogelijk relevante informatie van elke kabel en leiding beschikbaar in het KLIP, zoals soort kabel of leiding, diameter, kleur, ligging, enzovoort.
Sinds 2016 verstrekken leidingbeheerders gestandaardiseerde informatie over hun kabels en leidingen. Dit draagt bij aan uniforme gegevens die helpen om graafwerkzaamheden zo veilig mogelijk uit te voeren.
Oplossing voor veilige graafwerken
In Vlaanderen ligt 600.000 kilometer aan kabels en leidingen ingegraven voor gas, drinkwater, elektriciteit, afvalwater en internet. Ook vele privé-ondernemingen hebben eigen kabels of leidingen liggen. Al deze voorzieningen mogen niet beschadigd worden bij graafwerken. Daarnaast kan het opstapelen van zware lasten op een niet-geschikte ondergrond ook voor problemen zorgen.
In beide gevallen biedt het KLIP de oplossing door iedereen die werken uitvoert informatie te geven over de locatie en aard van ondergrondse kabels en leidingen. Om de veiligheid te maximaliseren zijn professionele partijen trouwens verplicht om het KLIP te raadplegen voor de start van graafwerken.
Maar ook particulieren die graafwerken uitvoeren, voor bijvoorbeeld de aanleg van een zwembad, vijver of kelder, moeten in het KLIP controleren of en waar er kabels en leidingen in de grond liggen.