Fednot, de federatie die notarissen ondersteunt, zet de laatste jaren enorm in op digitalisering. De federatie brengt binnenkort iBot uit. Een gloednieuwe webapplicatie voor notarissen van waaruit ze opzoekingen kunnen doen bij alle instanties om de verkoop van vastgoed voor te bereiden. De toepassing wordt in oktober gelanceerd. Een pilootversie van het Vastgoedinformatieplatform wordt aangesloten op de toepassing.
“Jaarlijks gebeuren er in Vlaanderen 130.000 vastgoedtransacties waarvoor notarissen inlichtingen nodig hebben. Het opvragen van die informatie neemt veel tijd in beslag en vergt heel wat opzoekingswerk. De inlichtingen moeten ook opgevraagd worden bij verschillende administratieve diensten.
Om het werk van de notarissen te vergemakkelijken lanceren we dit najaar iBot” vertelt hij enthousiast. “Een webtoepassing waarmee notarissen vastgoedinformatie kunnen opvragen, maar ook opzoekingen kunnen doen in het kadaster. Een pilootversie van het Vastgoedinformatieplatform wordt aangesloten op iBot. Dit digitale platform bundelt alle Vlaamse vastgoedinformatie”.
Tom Vanautryve van Fednot
Grote meerwaarde
De pilootversie van het Vastgoedinformatieplatform is toegankelijk voor notarissen en vastgoedmakelaars in een beperkt aantal gemeenten. In eerste instantie zal een vastgoeddossier als PDF in iBot aangeboden worden. In een later stadium, in 2024, zal je de data kunnen visualiseren en zelfs meteen inladen in de notariële akte. Voor dit kan gerealiseerd worden moet er nog veel werk worden verzet. Toch zal de eerste basisversie al van grote meerwaarde zijn voor de notarissen, laat Tom Vanautryve weten.
Ook de Brusselse en Waalse tegenhangers van het Vastgoedinformatieplatform worden op termijn aangesloten op iBot, maar Vlaanderen bijt de spits af.
Werkbezoek in de kantoren van Fednot
Omdat de dag van de release steeds dichterbij komt, brachten de bouwers van het Vastgoedinformatieplatform een bezoek aan de kantoren van Fednot in hartje Brussel. Ze wilden een aantal zaken afstemmen en afspraken maken.
Het werkbezoek was erg verhelderend voor beide partijen. Het zorgde voor de nodig inzichten en dat stelt de ontwikkelaars nog beter in staat om een product te bouwen op maat van de gebruikers. Ook de feedback van de mensen die de pilootversie uitproberen, zal erg nuttig zijn om het Vastgoedinformatieplatform waar nodig bij te sturen.
Er staat nog veel werk op de planning, maar beide teams hebben er vertrouwen in dat de lancering in oktober vlot zal verlopen.
Meer informatie?
Meer informatie over het Vastgoedinformatieplatform vindt u op deze pagina.