Skip to content

Data, AI en privacy: interview met Raf Buyle en Lieven De Marez

Tijdens het technologiefestival FTI Gent in het Wintercircus in maart waren Raf Buyle, Innovation Lead bij Athumi, en Lieven De Marez, professor ‘Media, Technology & Innovation’ & ‘User-centric innovation research’ aan UGent, te gast in Studio Shift.

Ze werden geïnterviewd door Amandine Henderickx van In The Pocket over de relatie van de Vlamingen met data-delen, AI & technologie.

Enkele kernpunten uit het gesprek:

  • Uit de #digimeter 2023 van imec blijkt dat AI een (zeer) snelle ingang heeft gevonden bij veel Vlamingen. Deze adoptie maakt een deel van de bevolking productiever. Tegelijk zijn veel mensen beducht voor de risico’s van AI, zoals de impact op de privacy, of het mogelijke verlies van banen.
  • Athumi werkt aan innovatieve oplossingen om burgers meer controle over eigen data te geven op basis van Solid kluistechnologie. Of zoals Prof. De Marez het omschrijft: ‘mensen willen als het ware de DJ worden van hun eigen data.
  • Vlaanderen is in het GDPR-gedreven strenge Europa de eerste regio die deze infrastructuur uitrolt.
  • Vlaanderen kan een voorbeeld zijn door verstandig om te gaan met technologie. Enerzijds kunnen we de burger meer controle geven over hun eigen data, maar anderzijds kunnen we ook een krachtige positie innemen tegenover de grote techbedrijven die hun datalogica aan iedereen opleggen.

Luister en kijk naar het boeiende gesprek voor meer concrete inzichten en voorbeelden:


FTI raf lieven