Kom langs bij Athumi tijdens Trefdag Vlaanderen Digitaal 2024. Ontdek hier onze sessies, partners en experts.

Skip to content

De W3C en haar leden keuren de opstart van een Working Group rond het Solid-protocol formeel goed.

Het World Wide Web Consortium (W3C), zie https://www.w3.org is een internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van webstandaarden. Opgericht door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het web, werkt W3C samen met lidorganisaties, een toegewijd team en het publiek om open standaarden te creëren die de toegankelijkheid, internationalisering, privacy en veiligheid van het web bevorderen. Met meer dan 350 leden wereldwijd en duizenden ontwikkelaars, streeft W3C ernaar om het web tot zijn volle potentieel te brengen.

De missie van de Linked Web Storage Working Group binnen W3C is om de ontwikkeling van applicaties mogelijk te maken waarbij gegevensopslag, authenticatie, en toegangscontrole losgekoppeld zijn van de effectieve aanbieders van deze applicaties en diensten. Het doel is daarbij om gebruikers opnieuw transparantie en controle te geven over hun data. Deze werkgroep zal uiteindelijk een protocol standaardiseren tussen applicaties aan de ene kant en identiteits- en opslagservers aan de andere kant.​​​​​​​​​​​​​​​​

De deelnemers zullen onder andere voortbouwen op het werk van de Solid Community Group, die het Solid-protocol tot dusver heeft vastgelegd. Maar de nieuwe werkgroep zal een bredere focus hebben, om ook met andere initiatieven en specificaties in het probleemdomein te kunnen aligneren.

Laurens Debackere van Athumi & Digitaal Vlaanderen zal één van de drie voorzitters van deze nieuwe Working Group worden, en mee vorm geven aan een toekomstige Linked Web Storage specificatie die de opvolger moet worden van het huidige Solid-protocol. Bovendien staan Athumi en SolidLab hand in hand klaar om de expertise van SolidLab te laten doorvloeien naar de Linked Web Storage specificatie op een manier die relevant is voor de use cases waar Athumi dagelijks op werkt.

Het Solid-protocol is vandaag al een gedragen voorstel van verschillende leden binnen de W3C, onder de lossere vorm van een Community Group, maar heeft geen formele status. Een werkgroep biedt ons de mogelijkheid om formele standaarden voor te stellen, van hetzelfde niveau als de andere standaarden die het moderne Web mogelijk maken.

Voor Athumi en haar partners betekent de opstart van de Linked Web Storage Working Group enerzijds een erkenning van de relevantie van het werk rond Solid, en met de aanstelling van een collega als voorzitter (samen met Aaron Coburn (Inrupt) en Eric Prud'hommeaux (uitgenodigde expert)) wordt onze rol in dit initiatief bestendigd.

“De oprichting van de Linked Web Storage Working Group bevestigt het belang van ons werk rond Solid en biedt ons de kans om mee te bouwen aan een formele standaard die burgers meer controle en transparantie geeft over hun data. Dit is een cruciale stap naar internationale erkenning en interoperabiliteit voor de oplossingen die we ontwikkelen." - aldus Björn, CEO van Athumi.

De formele standaardisering zal stabiliteit, interoperabiliteit en internationale erkenning brengen voor de oplossingen die Athumi met haar Pod-platform aan partners aanbiedt. Daarnaast zal de werkgroep kansen bieden om de uitdagingen aan te pakken, die Athumi de afgelopen twee jaar heeft geïdentificeerd bij het opleveren van productie use-cases met de Solid-technologie.

Op die manier zal de toekomstige Linked Web Storage-standaard beter kunnen aansluiten bij de noden van echte eindgebruikers, en dat alles met het originele doel voor ogen om burgers meer controle en inzicht te geven over hun persoonsgegevens.

De werkgroep zal opstarten in de loop van oktober 2024. De W3C nodigt geïnteresseerde leden (of potentiële leden) uit om hun interesse te delen via haar website:  https://www.w3.org/groups/wg/lws/